Kayıt onayını yüz yüze veya uzaktan yapma tamamen öğrencinin sorumluluğundadır. İnternet ortamında öğrenci bilgi sistemi üzerinden ders kaydını yapan öğrenci, ders kaydını danışman onayına sistem üzerinden gönderebilmektedir. Danışman onayı için öğrencinin kendisinin gelmesi gerektiği yönünde bağlayıcı bir durum bulunmamaktadır. Danışman, onaya gönderilen ders kaydını onaylama veya yine sistem üzerinden reddetme hakkını kullanabilir. Kaydı onaylanan, reddedilen veya yüz yüze kayıt onaylatacak olanlar uzaktan (eposta) danışmanı ile iletişim kurabilir.
Öğrenci zorunlu, seçmeli, şartlı geçer hangi dersi seçeceğine karar veremediği için ders ekleme-çıkarma işlemini sürdürmek istiyorsa “Seçtiğim dersleri onaylıyorum” işlemi yapmamalıdır.
“Seçtiğim dersleri onaylıyorum” işlemi sonrasında Ders Kaydı sayfasında işlem yapılmak istenirse "Hata! Daha önce ders kaydı yaptırılmış. Ders onay durumlarını Onay Takip sayfasından takip edebilirsiniz." Onay Takip ise "Onay bekleniyor" yazacağı için öğrencilerce OBİS üzerinden ders ekleme -çıkarma işlemi yapılamayacaktır. "Seçtiğim dersleri onaylıyorum” işlemi yapılması durumunda danışmanla iletişim geçilerek GANO'suna göre ekleyebileceği/çıkarabileceği derslerin listesini sunmalıdır. Danışman bu listeyi göz önünde bulundurarak uygun olan dersleri ekleme-çıkarma yaparak ders kaydını onaylayacaktır.
Öğrencinin kayıt onayının reddedilmesinin birkaç nedeni olabilir: Öğrencinin eksik ders seçmiş olması (özelikle başarısız olduğu seçmeli dersler yerine başka seçmeli dersleri alması gerekirken almaması) ve GANO’sunun gerektirdiği ders yükünden çoğunu alması vb. Danışman öğrenciye haber vermeden ekleme – çıkarma yapmak yerine öğrenciyle iletişime geçerek istekleri doğrultusunda işbirliği ile değişiklik yapmak istediği için ret etme yönetimini kullanmaktadır. Bazen hiç değişiklik yapmayacak olsa bile yapılan işle ilgili bilgi vermek / almak için redd vererek iletişime geçmek istemektedir.
Danışman tarafında tüm derslerine “Dersleri reddet” işlemi yapılan öğrenciler, kayıt reddi sonrasında ders seçimi yapamayacağı için danışmanla iletişime geçerek seçeceği derslerin listesini (GANO'ya göre en çok 30- veya 45 AKTS) danışmanına sunmalıdır. Danışman uygun göreceği dersleri ekleyerek ders kaydını yaparak onaylayacaktır.
Danışman; bir öğrencinin ders kaydını düzeltmek zorunda kalırsa öncelikli olarak tüm alttan kalan zorunlu dersleri, YANO yükseltmesine yetecek kadar şartlı geçer dersleri (bulunulan dönemde daha fazla ders alabilmesi için şartlı geçer derslerin tamamı olmayabilir) ve bulunulan dönem derslerini zorunludan başlamak üzere seçerek öğrencinin GANO'suna göre alabileceği en fazla krediyi verir. Danışman tarafından onaylanan dersler üzerinde ekleme-çıkarma yapılmak isteniyorsa danışman onayları (05-14 Şubat 2024) süresince danışmanla iletişim geçilerek ekleme çıkarma yapılacak derslerin listesi sunulmalıdır. Bu tür işlemi sadece danışman gerekli durumlarda yapar. Unutmamalı ki kayıt sürecinde tüm sorumluluk öğrencidedir, danışmanın öğrenciye haber vermeden bir işlem yapmaması gerekir.
Öğrencinin kayıt onayı veya eposta geri dönüşü için beklemesi gerekebilir. Kayıt onayları ve eposta geri dönüşleri sıra ile yapılmaktadır. Danışman onaylarının son günlerinde değilseniz ürkü/panik olmanıza gerek yoktur. Sırayla onaylar geri dönüşle yapılacak. Ayrıca bazı durumlarda bölüme, öğrenci işlerine veya dekanlığa danışmak gerekeceği de unutulmamalıdır?
OBİS sisteminde öğrencinin aldığı ve alacağı dersleri bir arada gösteren bir sistemi olmadığı için bu işlemler insan eliyle yapılmaktadır. Bu da bazı yanlışlara yol açabilmektedir. Danışman, öğrencinin kayıt yenileme sürecini doğru bir biçimde yapabilmek için aşağıdaki süreçleri göz önüne alır:
§ Ders onayı sayfasında "Seçilen Ders Sayısı " (sayısı ve “Seçilen Toplam AKTS” (ilk ve – tekrar bilgisi), ders sayısı ve ilk defa seçilen Toplam AKTS bulunulan dönemin normal ders yükü ise sorun yoktur.
§ Genel Ort (GANO): (GANO 1.50 altında ise en çok 30, üstünde ise en çok 45 AKTS olabilir) Öğrencinin bulunulan yarıyılda kayıtlı olduğu tüm derslerin AKTS toplamı olan “Yarıyıl ders yükü” önemlidir: I. Dönem: 34, II. Dönem: 30, III. Dönem: 30, IV. Dönem: 30, V. Dönem: 30, VI. Dönem: 30, VII. Dönem: 31 ve VIII. Dönem: 30. Öğrencinin 30 kredi sınırından eksik kalması durumunda akademik danışmanının onayıyla bir ders daha alınarak limitin aşılması olanaklıdır
§ Öğrencinin kayıtlı olduğu tüm derslerin AKTS toplamı olan “Genel Krd”: önemlidir. Bunlar bulunulan döneme kadar alınan derslerin dönemlik kümülatif (yığılma) toplamlarıdır: I. Dönem: 34, II. Dönem: 64, III. Dönem: 94, IV. Dönem: 124, V. Dönem: 154, VI. Dönem: 184, VII. Dönem: 215 ve VIII. Dönem: 245.
§ Bölüm Dersleri: burada öğrencinin tüm dersleri öğrenci not durumuna aktarılırken başarısız olduğu (geçtiği dersler gösterilmez),YANO’su 2.50 altında ise şartlı geçer dersler ile geçmiş/gelecek dönemlerde almadığı dersler beyaz bir arka planda gri çerçevelerden oluşan çizelgede görüntülenir. (İLK/DVLT/DVST Bayrak duruma göre anlaşılır iken seçim durumu – ise o ders alınmıştır, seçim durumu + ise o ders alınmamıştır, Doldu ise seçim yapılamaz) Seçim yapılan dersin olduğu satır sarı renge dönüşmektedir. Burada siyah renkle yazılanlar zorunlu olduğu için geçmiş/gelecekte dönemlerden alınması gereken dersler iken yeşil renkle yazılanlar ise geçmiş/gelecek dönemlerde alınmış/ alınacak seçmeli ders grubundaki diğer seçmeli ders olabileceği için alınması gerekmeyebilir.
§ Dersleri Kaydet: kaydolunan “Bölüm Dersleri” “Yabancı Dilde Yaygın Seçmeli Dersler” beyaz bir arka planda gri çerçevelerden oluşan çizelgede listelenmiştir. Kırmızı renkte olanlar alttan alınan dersler, siyah renkte olanlar ilk kez alınan dersler.
§ Yabancı Dilde Yaygın Seçmeli Dersler: öğrenciler mavi renkli bu dersleri bu dersleri seçebilir, ama bilerek seçmelidir.
§ Öğrenci Not Durumu: Öğrencinin aldığı tüm dersler: kodu değişen, kaldırılan, muaf (baş tarafta, YANO’ya değil GANO’ya dahil), geçtiği (siyah renkli) ve kaldığı (kırmızı renkle) dersler gösterilir. Burada özellikle bulunulan geçmiş (güz/bahar) dönemlerdeki kırmız derslere bakılır. Burada tüm harfleri BÜYÜK yazılanlar zorunlu, ilk harfi yalnızca Büyük yazılanlar ise seçmelidir.
Öğrenci Yönetim Kurulu Kararları: öğrencinin özel durumları buradadır.
Birinci ve son sınıf öğrencileri için daha özenli işlem yapılır. son sınıf öğrencilerin özelikle seçmeli derslere özen gösterilmelidir. çünkü başarısız olanan seçmeli dersler yeniden yeniden açılmaması durumunda Bölüm Dersleri arasında görüntülenemediği için onların yerine ders alınmalıdır. Yeteri kadar seçmeli ders açılmadığı için 50 AKTS ders yükünü alamayan son sınıf öğrencisine yapar?
Danışman bu süreçle sonunda sadece gerekli durumlarda derslerden ekleme/çıkarma yapabilir. Danışan öncesinde öğrencinin epostasına bilgilendirme epostası atabilir. Danışmanın yaptıkları ile ilgili olarak danışman onayları süresince danışmanla iletişim geçilmelidir. Unutmamalı ki kayıt sürecinde tüm sorumluluk öğrencidedir, danışmanın öğrenciye haber vermeden bir işlem yapmaması beklenmelidir.
daha geniş bilgi için S.Ü. Öğrenci Bilgi Sistemi (OBİS Personel) bakınız.
Hayır, programın Hazırlık veya TÖMER'e yeni kayıt yaptıran öğrencilerin buradaki tüm yarıyıl eğitimleri boyunca veya bu eğitimlerden muaf olup birinci sınıfa yeni kayıt yaptıran öğrencilerin ilk yarıyıl eğitimlerinde kayıt yenilemeleri sistemce kendiliğinden yapılır (6/2). Bu öğrencilerin kayıtlarını yenilemeleri durumunda danışman tarafından red verilecektir. Bu red durumunun hazırlıktaki kayda herhangi bir etkisi yoktur. Bundan dolayı bu öğrencilerin kayıt yenileyip danışmandan onay beklemelerine gerek toktur. Hazırlıkta okuyan veya bu eğitimlerinden muaf olup birinci sınıfa yeni kayıt yaptıran öğrencilerin danışmanları ile kayıtla ilgili yapmaları gereken bir işlem bulunmamaktadır.
Hazırlık veya TÖMER programından muaf olup birinci sınıfa yeni kayıt yaptıran öğrencinin ilk yarıyıl kaydı sistemce kendiliğinden normal dönem yükü kredi verilir (6/2). Ancak geçen yıllarda kayıtlı olup Hazırlık veya TÖMER eğitimlerinden başarılı olarak birinci sınıfa geçen öğrenciler ders kayıtlarını kendileri yapacaktır. Bu öğrenciler öğrenciler obis sistemine girerek tüm dersleri (8 ders 34 AKTS) seçerler. Danışman da kayıtlarını onaylar. Ekle/Sil haftasında ders değiştirmek isteyenler öğrenci bilgi sistemi üzerinden ders bırakabilirler. Tüm dersleri bırakmak isteyenler öğrenci işleri birimi ile iletişime geçebilir.
Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Diller Böümü Hazırlık Yönetmelik’ne göre Eğitim-öğretim yılı başında yapılan yeterlik sınavından en az 70 (CB) puan alıp başarılı sayılmayan veya muaf olmayan öğrenciler, lisans eğitim dilleri yabacı dilde ise zorunlu olarak hazırlık eğitimi almak zorundadır. Bununla birlikte, isteğe bağlı olarak hazırlık eğitimi almak isteyen öğrenciler de isteğe bağlı yabancı dil hazırlık programına kayıt yaptırabilirler.
Bu öğrenciler, hazırlık eğitimine devam ettikleri sürece ders kayıt işlemleri yapmak zorunda değillerdir ve bu nedenle danışman onayı almalarına gerek yoktur. Bologna ders paketine bakılarak programında okutulacak dersler yazabilir. Hazırlık eğitiminde öğrencilere bir yıl boyunca haftada 30 saat yabancı dil eğitimi sunulmaktadır. 3 ayrı hoca ders verdiği pogramda 5 yetenek üzerinden (okuma, yazma, dinleme, konuşma ve dil bilgisi) verilmektedir. Dersler 45 dakika sürmekte olup, her gün 6 saat ders yapılmaktadır (09:15-11:50 ve 13:30-16:05). Final Sınavında English File Elementary/Pre Intermediate/Intermediate Books ve From Reading to Writing Books 1/2/3 kaynakları zorunludur. İngilizce öğretimi yanında Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça dillerinde öğretim yapılmaktadır.
Esenlikler,
Ders kaydınızı (kayıt yenilemenizi) onayladım.
İyi dersler.
§ Hazırlık veya TÖMER eğitimlerini başarı ile tamamlayarak birinci sınıfa geçen öğrenciler normal dönem yükü veya altında ders seçerek danışmana kaydını onaylatırken hazırlıkta okuyan veya bu eğitimlerinden muaf olup birinci sınıfa yeni kayıt yaptıran öğrencilerin danışmanları ile kayıtla ilgili yapmaları gereken bir işlem bulunmamaktadır.
§ Danışman tarafından “Dersleri onayla” işlemi yapılan öğrenciler, kayıt onayı sonrasında OBİS'deki Onay Takip sekmesinde onaylanan derslerini denetlemelidir.
§ İsteyen öğrenci, bölüm dersleri dışında başka birimlerden alan dışı Yaygın Seçmeli Dersler ders alabilir. Yaygın seçmeli dersler bölümden alınması seçmeli dersler yerine geçmeyip fazla kredi olarak alınmaktadır.
§ Ders programı Fakülte sayfasındaki öğrenci duyuruları bölümünde ilan edilip edilmediğine bakınız..
§ Dersler, 23 Eylül 2024’de başlayacak olup bu süreçte Bologna Ders İçeriklerine (Bilgi Paketi ve Ders Kataloğu) bakarak veya dersin yürütücü ile iletişim kurarak derse hazırlık yapılabilir.
Esenlikler,
Ders kaydınızı (kayıt yenilemenizi) onayladım.
İstediğiniz ders eklemesini/çıkarmasını yaptım
İyi dersler.
§ Danışman tarafından “Dersleri onayla” işlemi yapılan öğrenciler, kayıt onayı sonrasında OBİS'deki Onay Takip sekmesinde onaylanan derslerini denetlemeli ve Not Durumu veya Transkript sayfalarında eksik veya fazla dersi olup olmadığına yeniden bakmalıdır.
§ Danışman tarafından onaylanan dersler üzerinde ekleme çıkarma yapmak isteniyorsa danışman onayları (16 - 25 Eylül 2024) süresince danışmanla iletişim geçilerek ekleme çıkarma yapılacak derslerin listesi sunulmalıdır. Danışmanın uygun göreceği derslerin ekleme-bırakma işlemi yapılarak ders kaydı yeniden onaylanacaktır. Danışman onayı sürecinin bitmesi sonrasındaki yapılacak değişiklik için Genel Öğrenci Dilekçesi doldurulup danışman öğretim elemanına onaylatıldıktan sonra ders ekleme-bırakma sürecinde (26 - 27 Eylül 2024) Fakülte Evrak Kayıt Bürosuna teslim edilmelidir. Bu işlemler danışman değil fakülte öğrenci işlerinin tarafından yapılmaktadır.
§ Öğrenciler kayıt yenileme döneminde dilekçe ile alttan (BB altı) veya 2. yarıyıldan sonra GANO’su en az 3.00 olması koşulu ile ders alabilirler. Üstten ders almak için “Üst Yarıyıldan Ders Alma” dilekçesini doldurup, danışmanın onayını alıp Fakülte Evrak Kayıt Bürosuna teslim ederek üst yarıyıldan en fazla bir seçmeli veya zorunlu ders alabilir. GANO hesaplamasında öğrencinin tekrar ettiği derslerden aldığı son harf notu esas alınır.
§ İsteyen öğrenci, bölüm dersleri dışında başka birimlerden alan dışı Yaygın Seçmeli Dersler ders alabilir. Yaygın seçmeli dersler bölümden alınması seçmeli dersler yerine geçmeyip fazla kredi olarak alınmaktadır.
§ Ders programı Fakülte sayfasındaki öğrenci duyuruları bölümünde ilan edilip edilmediğine bakınız.
§ Dersler, 23 Eylül 2024’de başlayacak olup bu süreçte Bologna Ders İçeriklerine (Bilgi Paketi ve Ders Kataloğu) bakarak veya dersin yürütücü ile iletişim kurularak derse hazırlık yapılabilir.
Esenlikler,
Ders kaydınızı (kayıt yenilemenizi) onayladım.
İstediğiniz ders eklemesini/çıkarmasını yaptım
İyi dersler.
§ Danışman tarafından “Dersleri onayla” işlemi yapılan öğrenciler, kayıt onayı sonrasında OBİS'deki Onay Takip sekmesinde onaylanan derslerini denetlemeli ve Not Durumu veya Transkript sayfalarında eksik veya fazla dersi olup olmadığına yeniden bakmalıdır.
§ Öğrenci Bu dönemden itibaren zorunlu seçmeli ders alabilirler. “…seçmeli dersten başarısız olması durumunda aynı dersi almak zorunda değildir, bunun yerine aynı seçmeli gruptan başka bir dersi alabilir” (9/1a)
§ Danışman tarafından onaylanan dersler üzerinde ekleme çıkarma yapmak isteniyorsa danışman onayları (16 - 25 Eylül 2024) süresince danışmanla iletişim geçilerek ekleme çıkarma yapılacak derslerin listesi sunulmalıdır. Danışmanın uygun göreceği derslerin ekleme-bırakma işlemi yapılarak ders kaydı yeniden onaylanacaktır. Danışman onayı sürecinin bitmesi sonrasındaki yapılacak değişiklik için Genel Öğrenci Dilekçesi doldurulup danışman öğretim elemanına onaylatıldıktan sonra ders ekleme-bırakma sürecinde (26 - 27 Eylül 2024) Fakülte Evrak Kayıt Bürosuna teslim edilmelidir. Bu işlemler danışman değil fakülte öğrenci işlerinin tarafından yapılmaktadır.
§ Öğrenciler kayıt yenileme döneminde dilekçe ile alttan (BB altı) veya GANO’su en az 3.00 olması koşulu ile ders alabilirler. Üstten ders almak için “Üst Yarıyıldan Ders Alma” dilekçesini doldurup, danışmanın onayını alıp Fakülte Evrak Kayıt Bürosuna teslim ederek üst yarıyıldan en fazla bir seçmeli veya zorunlu ders alabilir. GANO hesaplamasında öğrencinin tekrar ettiği derslerden aldığı son harf notu esas alınır.
§ İsteyen öğrenci, bölüm dersleri dışında başka birimlerden alan dışı Yaygın Seçmeli Dersler ders alabilir. Yaygın seçmeli dersler bölümden alınması seçmeli dersler yerine geçmeyip fazla kredi olarak alınmaktadır.
§ Ders programı Fakülte sayfasındaki öğrenci duyuruları bölümünde ilan edilip edilmediğine bakınız.
§ Dersler, 23 Eylül 2024’de başlayacak olup bu süreçte Bologna Ders İçeriklerine (Bilgi Paketi ve Ders Kataloğu) bakarak veya dersin yürütücü ile iletişim kurularak derse hazırlık yapılabilir.
Esenlikler,
Ders kaydınızı (kayıt yenilemenizi) onayladım.
İstediğiniz ders eklemesini/çıkarmasını yaptım
İyi dersler.
§ Öğrenci normal ders yükünü kendi belirlediği için seçtiği derslerin sorumluluğu kendine aittir. Mezun olmak için varsa alt dönemlerdeki ve bulunulan dönemdeki dersler alınmazsa bahar dönemi sonunda mezun olunamayabilir. Her öğrencinin üçüncü sınıftan 4 (2+2), dördüncü sınıftan ise 6 (3+3) olmak üzere toplamda 10 seçmeli/ 50 AKTS seçmeli dersten geçer not alması gereklidir. Danışman tarafından “Dersleri onayla” işlemi yapılan öğrenciler, kayıt onayı sonrasında OBİS'deki Onay Takip sekmesinde onaylanan derslerini denetlemeli ve Not Durumu veya Transkript sayfalarında eksik veya fazla dersi olup olmadığına yeniden bakmalıdır.
§ Öğrenci “…seçmeli dersten başarısız olması durumunda aynı dersi almak zorunda değildir, bunun yerine aynı seçmeli gruptan başka bir dersi alabilir” (9/1a)
§ Danışman tarafından onaylanan dersler üzerinde ekleme çıkarma yapmak isteniyorsa danışman onayları (16 - 25 Eylül 2024) süresince danışmanla iletişim geçilerek ekleme çıkarma yapılacak derslerin listesi sunulmalıdır. Danışmanın uygun göreceği derslerin ekleme-bırakma işlemi yapılarak ders kaydı yeniden onaylanacaktır. Danışman onayı sürecinin bitmesi sonrasındaki yapılacak değişiklik için Genel Öğrenci Dilekçesi doldurulup danışman öğretim elemanına onaylatıldıktan sonra ders ekleme-bırakma sürecinde (26 - 27 Eylül 2024) Fakülte Evrak Kayıt Bürosuna teslim edilmelidir. Bu işlemler danışman değil fakülte öğrenci işlerinin tarafından yapılmaktadır.
§ Öğrenciler kayıt yenileme döneminde dilekçe ile alttan (BB altı) dersler alabilirler.
§ İsteyen öğrenci, bölüm dersleri dışında başka birimlerden alan dışı Yaygın Seçmeli Dersler ders alabilir. Yaygın seçmeli dersler bölümden alınması seçmeli dersler yerine geçmeyip fazla kredi olarak alınmaktadır.
§ Ders programı Fakülte sayfasındaki öğrenci duyuruları bölümünde ilan edilip edilmediğine bakınız.
§ Dersler, 23 Eylül 2024’de başlayacak olup bu süreçte Bologna Ders İçeriklerine (Bilgi Paketi ve Ders Kataloğu) bakarak veya dersin yürütücü ile iletişim kurularak derse hazırlık yapılabilir.
Yönetmelik’te GANO’ya göre yarıyılda alınacak en fazla ders kredisi ile ilgili bir bilgi olmasına rağmen (9/1c-ç) en az kredi yükü ile zorunlu veya seçmeli dersleri seçip seçmeme ile ilgili kesin bir bilgi yoktur.
Alttan kalan dersleri sistem kendiliğinden atanmaktadır.
Lisans programını en fazla 7 yılda tamamlanmak zorunluluğu (16/1) en az kredi sayısında göz önünde bulundurulması gereken bir durumdur.
ders yükünün belirlenmesinden iş yüküne dayalı AKTS yarıyıl ders yükü önemli olup ders saatine dayalı yerel yarıyıl ders yükünün bir önemi yoktur. derslerin kredi saatleri (yerel kredi) sadece ANO (ağırlıklı not ortolamasında önemlidir.
GANO’su en az 3.00 olması koşulu ile bir üst yarıyıldan en fazla bir ders alınabileceği için (9/1ç) bölümü sekiz yarıyıldan daha erken bitirme olanağı yoktur.
GANO’su 1,50’nin altında olan öğrenci en fazla kaç kredi alabilir?
GANO’su 1,50’nin altında olan öğrenci alttan aldığı derslerin kredileri dâhil bulunduğu yarıyılda en fazla açılan AKTS kredisi kadar ders alabilir. GANO’su 1.50’inin üzerinde olan öğrenci alttan ve bulunulan dönemden toplam en fazla 45 AKTS kredi alabilir (9/1c). Fakat alt veya bulunulan dönemden seçtiği dersleri 44 AKTS olan bir öğrenci en fazla bir ders daha alarak 45 AKTS üzerinde ders alabilirken bir dersin çıkarılması durumunda 45 AKTS ve üzerinde ise o dersi alamaz.
Üniversitemizde dersler bulunulan yıla göre verilmektedir. Programda öğrencilerin alttan zor olmayan 3.00 GANO koşulunun sağlanması durumunda 15 AKTS’ye kadar ders almaları olanaklı iken üst yıldan ders alma başarı koşulunun sağlanması koşulu sağlanması durumunda yalnızca bir dersle sınırlandırılmıştır. ön şartlı (koşullu) ders olup olmamasına bakmadan bunun yapılamamasında öğrenci sayısının çok olması ve düzenli (regular) eğitiminde önemli olan derslerin çakışmaması en önemli etkendir.
Yönetmelikte “Bir programda alınması gereken ve devam zorunluluğu bulunan derslerin ders programında aynı gün ve saatte bulunması durumunda, ilk önce alttan alınması gereken dersler alınır. Kalan dersler ise bir sonraki aynı yarıyılda alınır.” yazılıdır (9/1/b)
Buna göre ders seçimi yapınız.
Hazırlıktan öğrenciler ara dönemde Hayır.......ön şartlı (koşullu) ders olmadığı için tüm dersleri seçebilir. Üst yarıyılda sadece bir ders alınabileceği için erken bitiremez. son sınıf sayılabilmesi.............
Öğrencinin şartlı geçer (DC) notların olduğu yarıyılda yarıyıl ağırlıklı not ortalaması (YANO) 2.50’un altında olması durumunda YANO'yu yükseltebilmesi için önce başarısız olduğu zorunlu dersleri alması zorunlu iken şartlı geçer dersler de kendiliğinden "seçtiğim dersler” arasındadır. Yönetmeliğe göre öncelikli alınması gereken dersler arasında şartlı geçer dersler olmamasına rağmen YANO 2.50’un altında olması durumunda bu derslerin yeniden (tekrar) alınacağı (15- (1)) için sistem tarafından kendiliğinden "seçtiğim dersler” arasına eklenmektedir. Öğrenci bu dersleri çıkaramamaktadır. Öğrenci şartlı dersleri almadan YANO 2.50’un üstüne çıkarabileceğini varsayıyorsa danışmanına eposta atarak bu dersleri danışmanından çıkararak yerine başka bir ders eklemesini isteyebilir. Bu durumda Tüm şartlı geçer dersleri alabileceği gibi sadece başarısız zorunlu dersleri geçerek veya dilekçe ile Başarılı (Geçer) (CB, CC, DC ve DD olan) dersleri alıp notunu yükselterek YANO'yu yükseltip şartlı geçer dersleri de yeniden almadan geçebilir.
Hayır. Ders kayıt listesinde YANO'su 2.50 altında olan alt dönemlerdeki zorunlu Şartlı Geçer Dersler başarısız olarak listelenmiş olmasına rağmen, öğrenci bu dersleri istediği yarıyılda alabilir. Ayrıca şartlı geçer dersin olduğu dönemdeki Başarısız (Kalır) Dersin yeniden alınması durumunda YANO'nun yükselme durumu olabileceği için şartlı geçer dersler otomatik olarak geçer durumuna gelebilir. Öğrenci şartlı geçer derslerle bulunduğu dönemden ders alma durumunda hangi şartlı geçer dersi alacağına karar vermelidir. Lisans programını en fazla 7 yılda tamamlanması zorunluluğu (16/1) şartlı geçer ders seçimi sayısında göz önünde bulundurulması gereken bir durumdur.
Hayır. Yönetmliğe (Tanımlar MADDE 3- (1)/s) göre "Son sınıf: Yarıyıl esasına göre öğretim yapan birimlerde, öğrencinin intibak sonucu ....ile ...... bendi (91/ç, yönetmelikte yanlışlıkla d yazılmış)] hariç tüm yarıyıllardan seçmeli ve ortak zorunlu dersler dışında ders alıp 4 yıllık lisans programlarında 7 nci yarıyıldan.... en az 1 ders almaya hak kazandığı sınıf(ı)"dır. Son sınıf öğrencisi öğrenci olmak için en az bir dersi beşinci yarıyıldan (düzensiz/irregular ise 6. dönem) olmak üzere alt dönemlerden (1., 3. ve 5. dönemlerden) aldığı derslerin bir dönemde alınabilecek en fazla AKTS'yi (45) geçmeyecek biçimde yedinci dönemden en az az bir ders almış olmak gereklidir. Örneğin, 1.,3. ve 5. dönemlerden aldığı dersleri 44 AKTS kredisi olan bir öğrenci 7. dönemden de bir ders alabildiği için son sınıf öğrencisi iken 1., 3. ve 5. dönemlerden aldığı dersleri 45 AKTS kredisi olan bir öğrenci 7. dönemden de bir ders alamayacağı için son sınıf öğrencisi değildir.
2. yarıyıl sonunda GANO’su en az 3.00 olması koşulu ile üst yarıyıldan en fazla bir seçmeli (veya zorunlu) ders alınabilir.
Üstten alınan dersin saatlerinin diğer derslerle çakışmaması gereklidir. Ders programı duyurulduktan sonra kayıt yenileme devam ederken dilekçe vererek üstten ders alabilirler. Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümü Ders Programı henüz yayınlanmadı. Program fakültenin duyuralar bölümünde yayınlanmaktadır.
Hayır, Bölümümüz öğrencilerinin mezun olabilmeleri için en az 10 seçmeli ders (50 AKTS) almaları gereklidir. Tüm seçmeli dersler 5 AKTS olduğu için bir seçmeli dersin alınmaması durumunda AKTS toplamı 230 kredi olur. Bu durumda mezun olmak için gerekli 245 AKTS kredi koşulu sağlanamayacaktır. Lisans programını en fazla 7 yılda tamamlanması zorunluluğu (16/1) seçmeli ders seçiminde sayısında göz önünde bulundurulması gereken bir durumdur.
eksikten dolayı tek derse girer mi?
Bölümümüzde İngilizce seçmeli dersler tek grup olarak açıldığı için seçmeli ders havuzunda çok fazla ders seçeneği olmamaktadır. Öğrenciler diğer diğer dönemlerden eksiği olan dersleri diğer bölümlerden İngilizce ders alarak seçmeli ders eksiğini kapatabilir. Fakülte dönem başlamadan bir liste gönderiyor. Eğer bu dersler de seçmeli ders eksiğini kapatmaya yetmiyorsa ise yapacak bir şey yok.
Öğrenci en az alması gereken ders yükünü kendi belirlediği için seçtiği derslerin sorumluluğu kendine aittir.
Öğrencilerin normal dönem ders yüküne göre üçüncü sınıfta 2+2 dördüncü yılda 3+3 olmak üzere toplam 10 seçmeli derse almaları gerekir. Eğer son sınıf öğrencilerin alması gereken seçmeli ders sayısında bir eksiklik varsa devam zorunluğu olan derslerin programları çalışmayacak biçimde son yılda ders sınırı olmadığı için istediği kadar üçüncü ve dördüncü sınıftan ders alabilir. Başarısız oldukları dersin yerine bir başka seçmeli dersi alarak saydırabilirler.
Bölümümüzün dönemlik ders yükü dağılımına göre göre 5-6 yarıyıllarda ikişer, 7-8. yarıyıllarda ise üçer seçmeli alınmasını gereklidir.
Fakültenin duyurusuna göre 5. yarıyılda her gruptan (varsa) birer olmak üzere 2 (iki) seçmeli, 7. yarıyılda her gruptan (varsa) birer olmak üzere 3 (üç) seçmeli ders alınabilir.
Öğrencilerin zorunlu veya seçmeli dersleri, bulunulan veya sonraki yıllarda seçmeleri ile ilgili bir sınırlama yoktur.
Öğrenci en az alması gereken ders yükünü kendi belirlediği için seçtiği derslerin sorumluluğu kendisinde olup lisans programını en fazla 7 yılda tamamlanması zorunluluğu (16/1) seçmeli ders seçilirken göz önünde bulundurulması gereken bir durumdur.
GANO’su en az 3.00 olması koşulu ile üst yarıyıldan seçmeli (veya zorunlu) ders 2. yarıyıl sonunda, GANO’su 3.00’ün altında olan öğrenciler için seçmeli dersler 3. sınıfta başlamaktadır.
Eğer danışman kayıt onayından sonra bulunulan dönem içinde alınması gereken veya alttan alınmayan/ başarısız olunan seçmeli dersleri alınmak isteniyorlarsa istenilen yarıyıldaki seçmeli dersi danışmana gönderilerek alınabilir. Ayrıca ekleme-bırakma döneminde de dilekçe ile eklenebilir.
Yönetmelikte “…seçmeli dersin tekrarında, aynı dersi almak zorunda değildir; bunun yerine aynı seçmeli gruptan başka bir dersi/dersleri alabilir. Not döküm belgesinde (transkriptinde) son aldığı ve başarılı olduğu grup seçmeli dersi/dersleri yer alır ve öğrencinin başvurusu üzerine başarısız olduğu ders/dersler not döküm belgesinden kaldırılır” (9/1a) yazılıdır. Seçmeli dersler daha önce alınmayan veya alınıp kalınan alttan kalan zorunlu dersler gibi olmayıp başka bir seçmeli ders seçilerek açılmayan seçmeli ders yerine saydırılabilir. Ayrıca öğrenci açılsa bile kaldığı seçmeli dersi almak zorunda değildir.
Dengeli bir dağıtım olması amacı ile seçmeli derslerin hangilerinin açılacağını bölüm, kontenjan sayısını ise dekanlık belirliyor. Kontenjan sayıları sonradan değişebiliyor, kontenjan sayısı artırılabiliyor. Kontenjan isteklerinizi dersin hocasına ve dekanlığa iletiniz.
Öğrenci kaldığı seçmeli ders yerine aynı gruptan açılan seçmeli derslerden birisini akabilir.
Programın ders listesindeki tüm seçmeli dersler açılmamaktadır. Her bölümde en az o dönemin seçmeli dersi kadar ders açılmaktadır. Dersler o dönemim seçmeli ders sayısından çok olduğunda gruplara ayrılmaktadır. öğrencilerin her gruptan birer dersi almalarını/seçmelerini beklemektedir. Seçmeli dersleri kendi ilgi alanları, kariyer hedefleri ve akademik gereksinimlerine göre seçilmelidirler. Ayrıca Bologna Ders İçeriklerine (Bilgi Paketi ve Ders Kataloğu) bakarak veya dersin hocası ile iletişime geçerek karar verebilirler.
Yönetmelikte “Öğrenciler eğitim programlarında yer aldığı takdirde yaygın seçmeli dersler havuzunda bulunan kendi birimlerinin veya başka birimlerin bölüm/programlarında yer alan dersler ile Üniversitenin herhangi bir biriminden içeriği ve AKTS kredisi uyan dersleri alabilirler.” (9/1ı) deniyor. Öğrencilerin başka birimlerden alabilecekleri alan dışı seçmeli ders olan “Yaygın seçmeli ders”in ilgili programda açılıp açılmayacağına inceleyiniz. OBİS'teki çizelgede genelde aktif olmayan dersler olduğu için dersin alınması durumunda öğrencinin öğrenci işlerine dilekçe vererek dersi bırakması gereklidir.
Öğrenci fazladan seçmeli ders (bölüm seçmeli dersi, programda yer aldığı takdirde yaygın seçmeli ders) alabilir. Bu fazladan dersler ağırlıklı not ortalamasını etkiler. Gönüllülük çalışmaları ders havuzundan alınan derslerin KATS kredisi ve GANO’ya etkisi yoktur.
Bir öğrencinin mezun olabilmesi için müfredata göre alması gereken tüm zorunlu ve seçmeli dersleri ((42 zzorunlu+ 10 seçmeli ders)/ (162 Kredi/ 245 AKTS)) geçerli not ile geçmesi ve programı en az 2,00/4.00 genel not ortalaması (GANO) ve şartlı dersleri geçebilmesi için her bir dönemi 2.50 YANO ile tamamlaması zorunludur. Eksik kredi ve GANO/YANO ile mezun olunamaz. Bu şartları sağlayan öğrenciler, sınav dönemi sonunda mezun edilirler. Öğrencilerin en az GANO/YANO ve kredi sayısını en fazla 7 yılda tamamlamaları beklenir. Programı 7 yılda bitiremeyenler son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları ders sayısına veya GANO durumlarına göre sınırlı/sınırsız ek sınav hakkı verilir. Ayrıntılı bilgi için Yönetmeliğin MADDE 16.'sine bakınız.
Öğrencinin son GANO ve almış olduğu dersleri ve notlarını görmek için OBİS'teki Not Durum Belgesi (transcript) sekmesine bakılmalıdır. Tekrar alınmış derslerden sadece geçer notu olan derslerin AKTS ve harf bilgilerinin görüntülendiği Transkript yanında Not Durumuna bakılarak aldığı tüm derslerin ara sınav ve final notlarını görüntüleyebilir. Alınmayan seçmeli ve zorunlu dersler alınmalı, başarısız zorunlu dersler yeniden alınmalı, seçmeli dersler ya yeniden alınmalı ya da yerine başka bir seçmeli ders saydırılmalı, duruma göre şartlı geçer dersler yeniden alınmalıdır.
Bir öğrenci mezuniyet kontrolünü nasıl yapabilir?
Mezuniyet durumundaki son sınıf öğrencilerin, güz ve bahar yarıyıllarındaki AKTS kredisi koşulunu sağlayabildiğini anlamak için alması gerekli olan dersleri görüntülenebileceği bir tek yer yoktur. Birkaç yere bakılarak öğrencinin/danışmanın durumunu öğrenmesi gerekmektedir. Ders Kaydı> Bölüm Dersleri sadece kayıt döneminde açılmakta ve ya bahar ya da güz dönemleri görüntülenmektedir. Not Durumundaki dersleri (veya öğrenci işlerinden alınacak Not Durum Belgesi (transcript) ile benzer) karışık olup sadece aldığı dersler vardır. Öğretim programı (curriculum, müfredat) kataloğunda derslerin adları, giriş şartları gibi bilgilerin olduğu "Ders Listesi"ni (course list) ya öğrenci işlerinden ya da bölümden alması gereklidir.
Öncelikli olarak öğrencilerin kayıt yenileme döneminde açılan Ders Kaydı> Bölüm Dersleri çizelgesi bakması gerekir. Burada alttan ve üstten alınması gereken dersler güz ve bahar dönemlerine göre sıralanmakta olup bahar ve güz dönemleri birlikte görüntülenemediği için yeterli değildir.
Öğrenci OBİS'teki Not Durumundaki aldığı dersleri (veya öğrenci işlerinden alınacak Not Durum Belgesi (transcript) ile benzer) tek tek gözden geçirilmelidir. Aldığı derslerden başarısız olduğu BÜYÜK harfle yazılan kırmızı renkli zorunlu dersleri yeniden almaları gerekirken ilk harfleri Büyük yazılan kırmız renkli seçmeli derslerin yeniden almaları veya yerine başka bir seçmeli dersi almaları gerekir. Aynı kodlu dersten başarılı olunduğunda kırmızı dersin altına siyah ders eklenmektedir. Normal ders yükünü alan bir öğrencinin 6. yarıyıl sonunda toplam 184 AKTS'si, 7. yarıyıl sonunda toplam 215 AKTS'si olması gerekir. Belgede öğrencinin aldığı tüm dersler Öğrencinin almış olduğu başarılı ve başarısız tüm dersleri gösterilir. Aynı kodlu derslerden başarısız olunan ders yerine alınan dersler listede içinde iken Toplam AKTS içind değildir. kodu değişen, kaldırılan, muaf (baş tarafta, YANO’ya değil GANO’ya dahil), derslerin her biri toplam AKTS içinde olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca veya başarılı öğrenciler üstten ders alabildikleri veya ders yükünü kendileri belirleme durumları da olduğu için öğrencilerin kredi toplamı bu rakamın üstünde veya altında olabilir.
Ayrıca danışmanca güncellenen Dönem Ders Listesi eşleştirme yapılarak alması gerekli ders eksiği olup olmadığını kontrol etmelidir.
Selçuk Üniversitesi Diploma, Diploma Eki ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönergenin 19 (1) maddesine (Öğrenim gördüğü bölüm veya programın yükümlülüklerini yerine getiren ve mezuniyete hak kazanan öğrencilerin belirlenmesi işlemleri birim mezuniyet komisyonu tarafından yapılır. )istinaden bölüm başkanı, bölüm başkan yardımcısı ve öğrenci danışmanın bulunduğu bir komisyonun belirlenmesi ve mezuniyet listelerinin mezuniyet komisyonu tarafından onaylanması gerekmektedir.
* 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı dersleri tam olarak eklenmiş mi?
* 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı derslerinden başarılı olur ise mezun mu? ya da Bahar döneminden tek dersi mi var? Tek ders ismi belirtilmeli,
* Bahar dönemi sonu mezun/tek derse girecek olanların kod değişikliği veya programdan kaldırılan dersin/derslerin kodu/kodları,
* Bahar dönemi sonu mezun olabileceklerin kod değişikliği veya programdan kaldırılan dersin/derslerin adı,
* Bahar dönemi sonu mezun olabileceklerin kod değişikliği veya programdan kaldırılan dersin yerine alınan ders/dersler,
* Özellikle dönemleri, kodları veya zorunlu iken seçmeli veya seçmeli iken zorunlu olan derslerden aynı dersten ikinci defa başarılı olunup olunmadığı veya 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılına tekrar eklenip eklenmediği kontrol edilmelidir.
İlişik kesme işlemleri ne zaman yapılmalıdır?
Selçuk Üniversitesi Diploma, Diploma Eki Ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönerge'sine göre dönem sonu Sınavları sonrasında mezun olan öğrencilerin mezuniyet tarihi dönem sonu sınavlarının son günü iken, Bütünleme sınavları sonrasında mezun durumunda olan öğrencilerin mezuniyet tarihi bütünleme sınavlarının son günüdür. Benzer biçimde tek ders, yaz okulu sınavları sonunda mezun olan öğrencilerin gerekli koşulları sağlamalarından sonra mezun olabileceklerdir.
Diplomaların hazırlanması mezuniyet tarihinden sonra yaklaşık bir ayı alabilmektedir. Sistem tüm ders notlarının bölüm temelli olarak girilmesini beklemektedir. Sistem tarafından notlar girildikten sonra öğrenci işleri tarafıdnan hazırlanan mezuniyet değerledirme sonucu bölüm başkanı, yardımcısı ve danışmandan oluşan mezuniyet komisyonunca imzalanarak diplomalar basılmaktadır.
Mezun durumunda olan öğrencilerin Fakültemizden ayrılmadan önce ilişik kesme belgesini merkezi kütüphaneye imzalatıp öğrenci kimlik kartı ile birlikte (kayıpsa kayıp kimlik kartı bildirim dilekçe formu doldurulmalıdır) öğrenci işlerine teslim etmeleri gerekmektedir.
Değişim Programlarında (Erasmus, Farabi vb.) alınan derslerle ilgili süreci Erasmus programı bölüm koordinatörü yürütmektedir. Muaf olunan derslerin alımasına gerek yoktur.
Söz konusu dersler, daha önceki dönemde açılıp da bu dönem açılmayan ders olabilir. OBİS sistemindeki güncellenme sorunlarından dolayı daha önceki yarıyıllarda açılan seçmeli dersler yanlışlıkla kayıtın ilk günlerinde listelenebilmektedir. Yönetmelikte “…seçmeli dersin tekrarında, aynı dersi almak zorunda değildir; bunun yerine aynı seçmeli gruptan başka bir dersi/dersleri alabilir.” (9/1a) yazılıdır. Buna göre öğrenci sistemde açılmayan seçmeli dersin yerine başka bir dersi alabilir.
İkinci bir yükseköğretim programında kayıtlı öğrenciler, mühendislik tamamlama öğrencileri, yabancı uyruklu öğrenciler, ikinci öğretim öğrencilerini öğrenim ücreti ödediği gibi birinci öğretim öğrencisi olsa bile hazırlıkta beklemeli öğrenci kaldığın yıldan sonraki yıl, programdaki normal öğrenim süresini aşanlar 9. yarıyıldan sonra katkı payı/ öğrenim ücreti öder.
Tarayıcınızda güncel bilgileri görüntülenemiyorsa geçmiş, şifreler, çerezler ve önbellek (Cache) dâhil Tarama verileni tamamen temizlemek (Ctrl+Shift+Del) yerine tarayıcının web nesnelerini veya internet dosyalarını kullanıcının makinesinde depolandığı sabit diskteki bellek alanından sadece site önbelleğinin temizlenmesi yeterlidir. Çünkü web sitesi dosyalarının yerel kopyalarını depolandığı güncellenmemiş bir önbellek web sitesinin eski sürümünü görüntülemenize yol açabilir. Chrome’da belli sayfanın ayarlarını değirebilmek için Web adresinin sol tarafındaki Kilit tıklayarak çerezler silinebilir . Ayrıca tarayıcı (Chrome) cached klasörü de bulunup silinebilir.
Hayır, bu sayı başarılmış veya başarılmamış alınmış tüm derslerin AKTS toplamıdır. Programdan kaldırılan ve yerine yeni bir ders konulmayan herhangi bir ders ile başarısız olunan seçmeli dersin yerine başka bir ders saydırıldığı zaman son aldığı ve başarılı olduğu ilgili veya diğer seçmeli ders yer alır.
Giremez. Yönetmeliğe göre "Bir dersin bütünleme sınavı, o dersin final sınavının bitiminden sonra akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılır. Bu sınava final sınavına girme hakkına sahip olup da sınava girmeyen, girdiği halde sınavda yeterli başarıyı sağlayamayan, DC ve altı not alan öğrenciler girebilir." (MADDE 11- (1)/c). "Öğrenci önceki eğitim-öğretim yarıyıllarındaki BB’den daha düşük not aldığı ders/dersleri not yükseltmek için tekrar alabilir. Bu durumda alınan son not geçerli olur" (MADDE 9/d). Bu durumda bir dersi CC ile geçen öğrenci, o dersi gelecek dönem alttan alabilir.
Danışman bölüm başkan yardımcısı ve bölüm başkanından oluşan birim mezuniyet komisyonu "mezuniyet değerlendirme sonucu"nu imzalar. Öğrencinin not durum belgesine bakılır. bu belge mezun olmasından sonra memnuniyet transkriptine dönüşür.
Danışman mezun olma durumuna bakarken öncelikli olarak şunlara bakar.
not durum belgesinde dönemlere göre derslere bakılır. Toplamda 52 dersin Drm’u 2 olmalıdır. 10 olan dersler daha sonra 2ye dönüşmelidir.
2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılından geçerli olmak üzere yarıyıl ağırlıklı not ortalaması en az (YANO) en az 2.50
En alttaki genel ağırlıklı not ortalaması (GANO)
en az 2.00 kredi toplamı en az 245 AKTS olmalıdır.
Selçuk Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
MADDE 9 – (1) Ders alma ile ilgili işlemler aşağıdaki şekilde yürütülür:
a) Öğrenci, yarıyıl başında öncelikle alt sınıflarda hiç almadığı, devamsız kaldığı veya başarısız olduğu dersleri almak kaydıyla bulunduğu yarıyıl derslerinden de alır. Başarısız olduğu zorunlu dersleri başarılı oluncaya kadar almak zorundadır. Daha önce aldığı bir seçmeli dersin tekrarında, aynı dersi almak zorunda değildir; bunun yerine aynı seçmeli gruptan başka bir dersi/dersleri alabilir. Not döküm belgesinde (transkriptinde) son aldığı ve başarılı olduğu grup seçmeli dersi/dersleri yer alır ve öğrencinin başvurusu üzerine başarısız olduğu ders/dersler not döküm belgesinden kaldırılır. Öğrenci, alt sınıflardan başarısız olduğu dersleri dikkate alarak, bulunduğu yarıyıldan alacağı dersleri danışmanı ile birlikte belirler. Alınacak derslere ilişkin onayı danışman verir.
b) Bir programda alınması gereken ve devam zorunluluğu bulunan derslerin ders programında aynı gün ve saatte bulunması durumunda, ilk önce alttan alınması gereken dersler alınır. Kalan dersler ise bir sonraki aynı yarıyılda alınır. 5
c) GANO’su 1.50’nin altında olan öğrenci alttan aldığı derslerin kredileri dâhil bulunduğu yarıyılda en fazla açılan AKTS kredisi kadar kredide ders alabilir. GANO’su 1.50’nin üzerinde olan öğrenciler alttan aldığı derslerin kredileri dâhil bulunduğu yarıyılda açılan AKTS kredisinin (30 AKTS) %50 fazlası (45 AKTS) kadar kredide ders alabilir. Son sınıf öğrencilerine kredi sınırlaması uygulanmaz.
ç) Öğrenci, danışmanın olumlu görüşü ile ön lisans programlarında birinci yarıyılın sonunda, lisans programlarında ise ikinci yarıyılın sonunda tüm derslerden başarılı olması ve GANO’sunun en az 3.00 olması şartı ile bulunduğu yarıyıl programında bulunan derslerin toplam AKTS kredisinin %20’sine kadar bir üst yarıyıldan ders alabilir.
d) Öğrenci önceki eğitim-öğretim yarıyıllarındaki BB’den daha düşük not aldığı ders/dersleri not yükseltmek için tekrar alabilir. Bu durumda alınan son not geçerli olur.
e) Kayıt donduran, süreli uzaklaştırma cezası nedeniyle dönem kaybeden, ders kaydı yaptırmayan veya başarısızlık nedeniyle bulundukları yarıyıldan ders alamayan öğrenciler öğrenimlerine kaldıkları yarıyıldan devam ederler, üst yarıyıldan ders alamazlar.
f) Programdan kaldırılan ve yerine yeni bir ders konulmayan herhangi bir dersten başarısız olan öğrencinin o dersten sorumluluğu kaldırılır ve öğrencinin başvurusu üzerine o ders not döküm belgesinde yer almaz. Öğrenciye, programdan kaldırılan dersin yerine 30 AKTS kredisini tamamlamak üzere danışmanın uygun gördüğü ders ilgili kurul kararı ile verilir.
g) Bazı dersler uzaktan eğitim yöntemi ile verilebilir. Uzaktan eğitimin esasları Senato tarafından belirlenir.
ğ) Öğrenci azlığı nedeniyle sınıf teşkil edilemediği için birinci ve ikinci öğretim programları birleştirilerek ders yapılan bölüm/programlar ile lisans tamamlama, mühendislik tamamlama, diploma denklik, çift ana dal ve yan dal programı öğrencileri dışında birinci öğretim öğrencileri ikinci öğretimden, ikinci öğretim öğrencileri birinci öğretimden ders alamazlar.
h) Öğrenciler ilgili bölüm kurulunun uygun gördüğü hallerde ilgili yönetim kurulunun kararıyla ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programları ile öğrenimlerine başka üniversitelerde devam edebilirler.
ı) Öğrenciler eğitim programlarında yer aldığı takdirde yaygın seçmeli dersler havuzunda bulunan kendi birimlerinin veya başka birimlerin bölüm/programlarında yer alan dersler ile Üniversitenin herhangi bir biriminden içeriği ve AKTS kredisi uyan dersleri alabilirler.
i) Öğrenci, öğrenim süresi boyunca Gönüllülük Çalışmaları Ders Havuzundan ders/dersler seçebilir. Bu derslerin AKTS kredisi ve GANO’ya etkisi yoktur. Bu derslerin esasları Senato tarafından belirlenir.
j) Öğrencinin, muaf olmak istediği ders/dersler için akademik takvimde belirtilen mazeretli geç kayıtların son başvuru tarihine kadar ilgili birime dilekçe ile başvurması gerekir
§ Her öğrenci, Akademik Takvimde ilan edilen kayıt tarihlerinde dönem kaydını yenilemek zorundadır. Kayıt yenileme için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir:
§ Öğrenim ücreti ödemesi (ödemesi gereken öğrenciler için)
§ Etkileşimli kayıt (yeni kayıt yaptıran öğrenciler hariç)
Ders kaydındaki listede tüm sınıflara ait dersler güz veya bahar yarıyıllarına göre listelendiği için her öğrenci bulunduğu dönem ve başarı durumuna göre ders seçebilecektir.
Listede Geçer dersler listelenmez iken alması ve almaması gereken alt, bulunduğu ve üst dönem dersleri listelenir.: Alttan Kalan Dersler (Başarısız (Kalır) Dersler, alınmamış tüm Zorunlu dersler), YANO'su 2.50'nin altında olması durumunda Şartlı Geçer Dersler (DC) ve daha önce alınmamış tüm Seçmeli Dersler), bulunulan dönem ve üst dönem dersleri öğrencinin profilinde ilgili yarıyıla göre otomatik olarak listelenir.
Listede öğrencinin geçtiği ama yükseltmek istediği (BB altı) alt dönemlere ait Yeniden Alınan Geçer (Başarılı) Dersler listelenmezken Üstten Alınan Dersler listelenir. Öğrenciler başarı durumuna göre ilk ve yeniden aldıkları derslerin toplamında 45 AKTS'yi geçemezler.
§ Danışman onayı (Temel İngilizce Bölümü öğrencileri hariç)
§ Yukarıdaki adımlardan herhangi birini yapmayan öğrenciler o yarıyıl için "kayıtlı sayılmazlar".
Akademik Takvim’de ders kayıtları ile ilgili takip edilmesi gereken dört önemli tarih bulunmaktadır:
• Kayıt Yenileme
• Danışman Onayları
• Ders Ekleme-Bırakma
• Mazeretli Geç Kayıt Süresi
Kayıtlar https://obis.selcuk.edu.tr URL adresinden doğrudan veya Üniversite'nin web sayfasına girilip üstteki Öğrenci> Öğrenci Girişi' bağlantılarına tıklayıp açılan sayfadan kullanıcı adınız ve şifrenizle Selçuk Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sistemi (OBİS) ana sayfanıza girilmelidir. Menülerdeki "Ders Kaydı"na tıklanarak "Bölüm Dersleri" sekmesindeki listeden almak alınması gereken dersler seçilmelidir. Ders planınızda olmayan derse kayıt olamazsınız.
BÜYÜK harf ile yazılmış bölüm derslerinden zorunlu dersler yeşil, seçmeli dersler ise yeşil yazı tipi rengi ile gösterilmiştir. Listedeki dersleri eklemek için satırın sonundaki "Seçim" sütunundaki artı imine tıklanmalıdır. Dersin eklenmesi durumunda satırın vurgu rengi beyazdan sarıya dönüşecektir. Benzer biçimde eklenen dersin çıkarılması için "Seçim" sütunundaki eksiye tıklanmalıdır.
Seçmek istenilen derslerin eklenmesi bittikten sonra "Seçtiğim Dersler"e tıklanarak "Seçilen Dersler" penceresi görüntülenmelidir. Sonrasında ise eğer ekleme- çıkarma yapılacaksa "Kapat" işlemi, danışmanın onayına gönderilecekse "Seçtiğim dersleri onaylıyorum" işlemi yapılmadır. Seçtiğim dersleri onaylıyorum" işlemi yapılırsa ekleme- çıkarma yapılamaz. Danışmanın onaylamasından sonra "Onay Takip" sekmesindeki "Kaydedildi" durumu "Onaylandı" biçimine dönüşür. (? Ders kaydı sonuçları"ndaki )
Kayıt sırasında lütfen aynı anda birden fazla pencere açmayınız ve tarayıcınızın geri düğmesi yerine programdaki geri bağlantılarını kullanınız. Tarayıcınızın geri düğmesini kullanmak bilgi kaybına neden olabilir veya program derslere kayıt yaptırmayabilir.
Bölümümüzü kazanarak yeni kayıt yaptıran hazırlık (başarısız olması durumunda ikinci kayıtta da) veya öğretim yılı başında hazırlıktan muaf olan birinci sınıf öğrencilerin güz yarıyılı ders kayıtları öğrenci işleri tarafından otomatik olarak yapıldığı için ders kaydı için herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Hazırlık yeterlilik sınavını güz veya bahar dönemi sonunda başarılı hazırlık öğrencileri öğrenciler ise bahar yarıyılından itibaren sisteme girerek ders kaydı yapmalıdır.
• Öğrenciler, kayıt yaptırmadan önce alacakları dersler hakkında Bologna Ders İçeriklerine (Bilgi Paketi ve Ders Kataloğu) bakmalı veya dersin yürütücü ile iletişim kurmalıdır.
Özel bir durumunuz yoksa, danışman seçmiş olduğunuz dersleri denetledikten sonra onaylayacaktır. Danışman onayı tamamlanmadığı sürece kayıt işlemi tamamlanmayacaktır.
Danışman, yönetmeliğe veya dekanlığın duyurusuna aykırı ders seçimlerini düzenleyebilir. Örneğin alttan almanız gereken dersleri almamanız durumunda bu dersler eklenebilir, AKTS sınırından fazla aldığınız dersler çıkarılabilir.
"Seçtiğim dersleri onaylıyorum" işleminden sonra seçili derslerde değişiklik yapmanız olanaklı değildir. Ders seçimini öğrenci onayladıktan sonra, danışman bu dersleri olduğu gibi veya üzerinde değişiklik yaparak onayladıktan sonra veya derslerin üzerinde düzenleme (ekleme-çıkarma) yapmak isterseniz danışmanla iletişime (yüzyüze veya eposta ile) geçerek onun sistem üzerinden yapmasını veya Ekleme-Bırakma sürecinde öğrencinin dilekçe ile yapması gerekir.
Danışmanın onay yerine reddetmesi durumunda danışmanla süre kaybetmeden iletişime geçiniz.
Etkileşimli Kayıt Dönemi'nde kayıtlarını yapıp ders ekleme-bırakma süresinde değişiklik yapmak isteyen öğrencilerin Fakülte web sayfasında veya öğrenci işlerinde basılı bulunan Genel Öğrenci Dilekçesini doldurup danışman öğretim elemanına onaylattıktan sonra Fakülte Evrak Kayıt Bürosuna teslim etmelidir.
Bu dönemde kredi sınırlamalarına uygun olarak ders eklenebilir, seçilmiş ders çıkarılabilir veya koşulların uygun olması durumunda üstten bir ders eklenebilir,
İnteraktif Kayıt Döneminde kayıtlarını yaptıran ve herhangi bir değişiklik yapmak istemeyen öğrencilerin herhangi bir şey yapmalarına gerek yoktur.
Yönetmeliği’nin 6 madde, 3. fırkasında “...Süresi içinde kaydını yenilemeyenlerden akademik takvimde belirtilen mazeretli geç kayıtlar için son başvuru tarihine kadar geçerli mazeretini gösterir belge ve bir dilekçe ile başvuranların kaydının yenilenmesine ilgili yönetim kurulu karar verir..”
Kayıt yenileme tarihlerinde kayıt işlemlerini tamamlamayan öğrenciler (yeni kazanan ilk yarıyıl öğrencileri hariç) ders ekleme-bırakma döneminde kayıt yaptıramazlar.
Mazeretli Ders Kayıt Dilekçesi verebilecekleri son tarihten önce fakülte web sayfasında veya öğrenci işlerinde basılı bulunan Mazeretli Ders Kaydı dilekçesi doldurulup danışman öğretim elemanına onaylatıldıktan sonra mazeret belgeleriyle birlikte Fakülte Evrak Kayıt Bürosuna teslim edilmelidir.
Kayıt yenileme tarihlerinde ders kayıtlarını yapmayan bu öğrencilerin dilekçesi Fakülte Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır. Dekanlık gerekçesini kabul ederse kaydı yenilenebilir. Gerekçesi kabul edilmeyenlerin kaydı yapılmaz. Bu öğrenciler ilgili Yönetim Kurulu kararı ile bir sonraki yarıyıl için kayıt yaptırabilirler. Öğrencilerin kayıt yaptırmadığı yarıyıllar azami öğrenim süresinden düşülür.