Eğitim yaşamı okul öncesi öğretim (kreş, gündüz bakım anaokulu, anasınıfı), ilköğretim (ilkokul ve ortaokul), ortaöğretim (lise) ve yükseköğretim (önlisans, lisans ve lisansüstü) olmak üzere dört bölümden oluşur. 12 yıllık bir zorunlu ilköğretim ve ortaöğretim eğitim sonrasında üniversitelerde ortalama lisans (4 yıllık) ve lisansüstü (2 yıl yüksek lisans ve 4 yıl doktora) olmak üzere 10 yıllık eğitim görülür.
Üniversite enstitülerinde dört yıllık lisans (yetkinlik) eğitiminin ardından yapılan ve uzmanlaşmaya yönelik ek eğitim olan lisansüstü eğitim ile yüksek lisans, doktora unvanları alınır. Yüksek lisans eğitimi tezli veya tezsiz olabilir.
Doktora eğitimi sonrasında doktor öğretim üyeliği, doçentlik ve profesörlüğe yükseltilme ve atanma yapılır. U atamalar için herhangi bir eğitim (Post-Doc) koşulu olmayıp çalışma yayınlama koşulu vardır. Profesör olmak için Doçentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl süre geçmelidir. Bu durumda ortalama 10 yılda profesör olunabilir.
Buna göre 7 taşında eğitim hayatına başlayan birisi 18 yaşında ilk ve orta öğretimi, 22 yaşında lisans eğitimini, 24 yaşında yüksek lisans 28 yaşında doktorasını bitirebilir. 38 yaşında da profesör olabilir.
Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı’ndaki (sbe.mmkulu.com) bilim dalları
O Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
O Uluslararası Güvenlik ve Çatışma Yöntemleri
Bologna'ya göre
Uluslararası İlişkiler (Doktora) Hakkında Program Çıktıları Dersler TYYÇ-Program Çıktıları(P.Ç.) İlişkisi
Uluslararası İlişkiler (Yüksek Lisans) Hakkında Program Çıktıları Dersler TYYÇ-Program Çıktıları(P.Ç.) İlişkisi
Lisansustuyonetmelik.mmkulu.com